A korábbi évekhez hasonlóan idén húsvétkor is számítani kell a magyarországi autópályák, illetve határátkelők forgalmának jelentős növekedésére – írja közleményében az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A Nyugat-Európában dolgozó vendégmunkások várhatóan csütörtök délután és hétfő este fognak nagy számban átutazni az országon, ami főként az M1-es és M5-ös autópályát és az M0-s autóutat érinti. 

Péntek délután a fővárosból kivezető, kedd reggel pedig a bevezető utak forgalomnövekedésével kell számolni, emellett pedig a nagyobb városokat elkerülő utakon is több járműre lehet számítani. Jó hír is van: a hétvégén életbe lép a kamion stop is, elvileg a forgalom ritmusa jobb lehet. A jogszabály hatálya alá tartozó járművek 2010. április 3-án szombaton 22 órától hétfőn 22 óráig nem közlekedhetnek.

A tapasztalatok szerint a hosszú hétvégéken – így most is – jelentős forgalomnövekedés figyelhető meg az autópálya-matricák értékesítésének terén, így ezek az ÁAK ügyfélszolgálati irodáin és a viszonteladói hálózat egyes pontjainál sok esetben csak sorban állás árán szerezhetőek be.

A társaság ezért szeretné felhívni az utazóközönség figyelmét, hogy az úthasználati jogosultságot elővételben is meg lehet vásárolni, így elkerülhető a várakozás. Az ÁAK Zrt. virtuális e-matrica értékesítő rendszere négy alternatív lehetőséget biztosít a vásárlásra: interneten keresztül (elővételben is), bankkártyás fizetéssel mobiltelefonon keresztül (elővételben is), mobiltelefonról küldött SMS segítségével, illetve telefonhívással.