Elhunyt az autósok körében legendásnak számító Ford Mustang atyja, Donald Frey. A sportautó konstrukcióját vezénylő mérnök 86 éves korában, illinoisi otthonában hunyt el még március 5-én, haláláról azonban csak most számoltak be.
 
Frey Hal Sperlich és Lee Iacocca oldalán alig 18 hónap alatt álmodta és építette meg minden idők egyik leghíresebb autóját. A hatvanas évek első felében megjelent Mustang pillanatok alatt népszerű lett, a várt 90 ezer helyett már az első évben 400 ezret adtak el belőle, megmentve az összeomlástól az amerikai autógyárat.

Elhunyt a Ford Mustang atyja 2

A Mustang annak idején azért is készülhetett el olyan gyorsan, mert gyártásánál más járművek részeit is felhasználták. Az autó mégis egyedi megjelenést kapott, és világhírre tett szert – mind az utcákon, mind pedig a filmekben.

Elhunyt a Ford Mustang atyja 3


A sportkocsi több százszor söpört végig a filmvásznon, két ízben még James Bond kalandjainak is részese volt. A San Franciscó-i zsaruban Steve McQueen is egy Mustang GT-vel száguldott a nagyváros utcáin a mozitörténelem részévé vált 12 perces üldözési jelenetben 1968-ban.

Érdekesség azonban, hogy – bármennyire az amerikaiak jelképe volt is – a Mustang mégis Európában, a francia Riviérán mutatkozott be a filmszerető közönségnek, méghozzá Louis de Funes Saint Tropez-i csendőr című 1964-es vígjátékában.

Steve McQueen és a Mustang: