Tegnap ünnepélyes keretek között adták át a rendőrség 500 db új járőrautóját. Ezek is részei annak a tendernek, amelyet a Ford nyert el, hogy 1500 darab járőrautót szállítson a rendőrségnek. Tavaly 700 autót adtak át, a mostani 500-at pedig további 300 követi még idén.

Mindegyik modell 1,6-os benzines, 100 lóerős, kombi. Az autókat nem vásárolta meg az állam, csupán bérli azokat. Darabonként havi 100 ezer forintba kerülnek, de ez az összeg az üzemanyagkeret mellett tartalmazza a járművek javítási, szervizelési költségét, a nyári és téli gumik ellátását, valamint a casco biztosításukat is.

A gépkocsi meghibásodása esetén 24 óra múltán a bérbeadó a javítás időtartamára kategóriaazonos gépjárművet biztosít a rendőrség számára. Ez azt jelenti, hogy a bérelt kontingenssel megegyező mennyiségű jármű használata folyamatosan biztosított a rendőrség számára, így a közterületről nem hiányzik járőrautó.


Az új járőrautók átadásával eltűnnek a még rendszerben lévő, szintén bérelt Skoda Octáviák. A bérelt Fordok 3 éves korukig lesznek az állománynál, míg a rendőrség saját tulajdonú járműveinek átlagéletkora 7-8 év körüli. Jelenleg a rendőrségnek több mint hétezer autója van, csak üzemanyagra évi 23 milliárd forintot költenek.

Mivel a járőrautók sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint egy átlag családi autó, hiszen a rendőrök 24 órán keresztül folyamatosan használják, ezért például motorvédő lemezzel is felszerelik azokat, amely óvja az olajteknőt és a motorteret a kőfelverődéstől, egyéb mechanikai sérülésektől.

Az első ülésekre kiegészítő szövethuzat kerül, az oldaltámasz teljes felületén, valamint az ülőfelület jobb oldalában 30 cm hosszúságú, 5 cm szélességű erős bőrbevonattal.