Hivatalos - egybekelnek

A Volkswagen 65 millió új részvényt bocsát ki, hogy részben a befolyó összegből finanszírozza a Porsche autógyártó integrációját – közölte az autógyártó kedden. A héten ismertetik a kibocsátás részleteit, így többek között a részvényárat is.

A VW-konszernhez jelenleg a Skodától a Bentleyig 9 márka tartozik, és a wolfsburgi központú cég jelentős részesedéssel bír a két legnagyobb európai teherautó-gyártó vállalatban, a német MAN SE-ben és a svéd Scania AB-ben. A tizedik márka a Porsche lesz, amelyet várhatóan 2011-ben integrálnak teljesen a csoportba.

Eredetileg fordítva zajlott volna az üzlet – a Porsche akarta megvenni a VW-konszernt -, ám a gazdasági válság és tőzsdei ügyletek miatt az egyébként szupergazdag Porsche rövid idő alatt padlóra került, így a számukra legjobb “baráti” felvásárlás mellett döntöttek, miután mindkét vállalatot a Piech és Porsche család tagjai irányítják.   

A VW célja, hogy 2018-ra a világ első számú járműipari társasága legyen. Jelenleg Európában az első, világszerte pedig a harmadik.

Forrás. MTI