A tavalyihoz hasonlóan idén is hétfutamos lesz az országos ralibajnokság, az első versenyt a hétvégén Egerben, a befejező viadalt, a Mecsek-ralit október 15-17. között rendezik – hangzott el a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) idénynyitó, keddi sajtótájékoztatóján.

Az Eger-rali, amelyre a rendezők százezer rajongót várnak, pénteken 19 órakor a Dobó téren az ünnepélyes rajtceremóniával kezdődik, a gyorsasági szakaszokat szombaton és vasárnap tartják.

Ferjáncz Attila, az MNASZ elnöke elmondta, hogy a szövetség együttműködési megállapodást kötött az SRTeam Bt.-vel, a Sparco és a Schroth termékek magyarországi forgalmazójával, mely megállapodás keretében versenyzőiknek kiemelt kedvezménnyel van lehetőségük a biztonságos versenyzéshez nélkülözhetetlen felszerelések beszerzésére.

Mindez azért érdekes, mert 2011-től a raliban is kötelezővé teszik az úgynevezett HANS (Head and Neck Support system – Fej- és nyakvédő rendszer) használatát. A Forma-1-ben ez már régóta használatban van, a szerepe rendkívül leegyszerűsítve: megóvni a versenyző fejét, nyakát, csigolyáit a hirtelen lassulások (balesetek, ütközések) miatt fellépő, rendkívül nagy elmozdulásokból adódó sérülésektől.

Indul a hazai ralibajnokság 2

A rali ob egyik változása, hogy az idén már nem versenghetnek az abszolút bajnoki címért a WRC-k (World Rally Car). Idén az S2000-es, illetve az N csoport szabálykönyve alapján épült autóké lehet a főszerep. A tavalyi legjobbak mellett visszatér a hétszeres bajnok Ifj. Tóth János is a hazai pályákra. 

A tavalyi bajnokság dobogósai:

1. Herczig Norbert
2. Turán Frigyes
3. ifj. Érdi Tibor

A rali ob 2010-es menetrendje:

március 26-28.: Eger-rali  
április 23-25., 1-3.: Miskolc-rali
május 21-23.: Salgó-rali
június 18-19: Szombathely-rali
július 15-18.: Veszprém-rali
augusztus 19-21.: Borsod-rali
október 15-17.: Mecsek-rali