A Toyota nagyszabású visszahívási akciója oda vezethet, hogy a japán autógyár új modelljeit később vezeti be a piacra, mint eredetileg tervezte – mondta el a Toyota európai vezetője, Tadashi Arashima a brit Sunday Telegraphnak. A Toyota nyolcmillió autót kénytelen a szervizekbe rendelni a beragadó fékpedálok miatt.  

Idén három újdonsággal készül az európai piacra a Toyota. Érkeznek az Auris és a RAV4 felújított változatai, illetve a vadiúj Auris hibrid. Arashima azonban kifejtette, ha pár héten belül nem zárul le a visszahíváshoz kapcsolódó problémák megoldása, akkor leállítják, késleltetik a piaci bevezetést.

A világméretű hiba a japán kormányt is foglalkoztatja, ezért a miniszterelnök, Yukio Kunio hétfőn találkozott a Toyota vezetőjével, Akio Toyodával. Arra kérte a japán autógyár vezetőjét, hogy fokozzák a minőségi ellenőrzéseket a járműveknél, annak érdekében, hogy visszaszerezzék az ügyfelek elvesztett bizalmát. Toyoda átláthatóbb, ügyfélközpontú eljárásra tett ígéretet.   

Megújult a RAV4

Megújult a RAV4

Megújult a RAV4


Az USA-ban ezalatt a Toyota máris kampányba kezdett, hogy a vészesen csökkenő eladásait újra fellendítse. Csakhogy időközben egy újabb eset borzolja a kedélyeket. Egy Prius vezetője állítólag nem tudta megállítani egyre gyorsuló járművét az autópályán, ezért a rendőrséget hívta segítségül. Egy rendőrautó a hibrid jármű elé hajtott, majd fokozatos lassítással megfékezte.

Az eset vészesen hasonlított a Toyota fékpedálügyeit kirobbantó esetre, amikor egy rendőr és családja meghalt a beragadó gázpedál miatt történt balesetben. Azóta 52 eset kötődik a Toyota gázpedáljaihoz és szőnyegeihez.

A Toyota külön vizsgálócsoportot küld Amerikába a helyzet tisztázására, ugyanis ezúttal már nemcsak a gázpedál beragadásáról van szó, hanem a vezető szerint nem lehetett üresbe kapcsolni a sebességváltót sem.