Gyakori baleseti ok a gyorshajtás

Gyakori baleseti ok a gyorshajtás

Gyakori baleseti ok a gyorshajtás


2009-ben 817 áldozatot szedtek a magyarországi utak, míg 2008-ban még 996-an veszítették életüket közlekedési balesetben. Az örvendetes javulás fenntartásához a Figyelőnek nyilatkozó szakértő szerint négyszer annyi traffipax kellene, mint a rendőrség mai eszközparkja.

600 kellene, 150 van

A tekintélyes hetilap által megszólaltatott Holló Péter, a Közlekedéstudományi Intézet kutatója szerint a kellően hatékony (a visszatartáshoz szükséges lebukási arányt biztosító) sebességméréshez 600 készülékre van szüksége a rendőröknek a jelenlegi mintegy 150 helyett.

Kevesebb áldozatot szednek a magyar utak

Kevesebb áldozatot szednek a magyar utak

Kevesebb áldozatot szednek a magyar utak


Amennyiben a rendőrség illetve az önkormányzatok megszórják automatikus sebességmérő rendszerekkel az utakat, ez érezhetőn csökkentheti a mai leggyakoribb baleseti okot, a gyorshajtást.

Baleseti okok: első a gyorshajtás

Persze csak azt a fajtáját, amikor valaki a megengedettnél gyorsabban hajtva szenved vagy okoz balesetet, a szintén igen veszélyes relatív gyorshajtásra ez nem megoldás, csak a sebesség mérséklése arra a szintre, amit az épp havas, jeges, vizes faleveles út vagy a ködös idő elbír.

A leggyakoribb baleseti okok (a 2009-ben történt balesetek százalékában)

1. Gyorshajtás, 27%
2. Elsőbbség meg nem adása, 24%
3. Kanyarodás szabályainak megsértése, 14%
4. Figyelmetlenség, 8%
5. Követési távolság helytelen megválasztása, 7%
6. Gyalogos hibája, 6%
7. Előzés, 5%
8. Műszaki hiba, 0,4%

Egyéb ok, 9%

Adatok: ORFK/Nők Lapja 2010/4