A Mitsubishi Motors Corporation egy eddig példa nélkül álló együttműködésről számolt be. Kanadai leányvállalata és a Hydro-Québec nevű energetikai cég ötven, zéró emissziójú, tisztán elektromos hajtású i-MiEV személygépkocsit állít forgalomba Boucherville városában. A projekt költsége mintegy négy és fél millió dollár, 820 millió forint.

A település Montreal önálló önkormányzatú külvárosa (mint Budapestnek Budaörs), s a két vállalat projektje Kanada eddigi legnagyszabásúbb olyan terve, amelynek keretében azt vizsgálják, hogyan állják meg helyüket a mindennapi használat során az elektromos hajtású járművek a nagyvárosi forgalomban.

Hidrokebek
Japán-Kanada tengely

Japán-Kanada tengely

Japán-Kanada tengely


Fura, hogy ezekben az őskapitalista országokban valahogy nem mindig olyan rossz gazda az állam. A Québec kormányának kizárólagos tulajdonában álló cég főleg megújuló energiaforrásokból állít elő a villamos energiát, részben vízerőművekből, de független áramtermelőktől is vásárol, így nyújtva fejlesztési támogatást a szélenergia hasznosításához.

Ugyancsak a Montreali Nemzetközi Autókiállításon mutatták be a Boucherville, a Hydro-Québec és más csatlakozó vállalatok által kiállított tesztvezető csapatot, akik őszi és téli vezetési körülmények közt teszik majd próbára a Mitsubishi elektromos hajtású autóját, az i-MiEV modellt.

A Hydro-Québec elnök-vezérigazgatója, Thierry Vandal szerint a projekt jó példa a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségére. ?A Hydro-Québec fontos szerepet játszik abban, hogy létrejöjjön az elektromos hajtásra épülő közlekedés, csökkentve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez a vizsgálatsorozat arra szolgál, hogy tanulmányozzuk az autók tölthetőségét, használhatóságát és az általuk nyújtott vezetési élményt. Ez azt is lehetővé teszi, hogy felmérjük, milyen kihívást jelent a Hydro-Québec hálózatának az elektromos autók megjelenése.?