A kiszivárgott prospektus után itt vannak az első valódi képek a Honda új hibridjéről. A CR-Z világpremierjét a Detroiti Autószalonon tartotta a japán autógyár.

A CR-Z padlólemezének néhány komponense azonos az Insightéval, ám a tengelytáv és a nyomtáv megváltozott, s a futómű hangolása is új. A CR-Z tengelytávja 115, karosszériája 295 mm-rel rövidebb, mint az Insighté, ugyanakkor 44 kilogrammal könnyebb, mint az ötajtós, ötüléses testvérmodell. Ez egy kétajtós kis sportkocsi.

Ismerős Honda belső

Ismerős Honda belső

Ismerős Honda belső


A Honda CRX formai örökének tekinthető autóba 1,5-ös négyhengeres benzinmotor és egy aprócska elektromos erőforrás kerül. A sebességváltó és a benzinmotor közé szerelt villanymotor 14 lóerős teljesítményre képes, nyomatéka 78 Nm. Az úgynevezett IMA párhuzamos hibrid rendszer együttes teljesítménye 124 lóerő és nyomatéka 174 Nm.

A legnagyobb nyomaték megegyezik a Civic 1,8 literes benzinmotorjának nyomatékával, ám az átlagos CO2-emisszió 35 g/km-rel kevesebb annál, 117 g/km. A CR-Z átlagfogyasztása 5,0 liter száz kilométerre vetítve.

Érdekesség, hogy a hibrideknél szokatlan módon ebbe az autóba manuális sebességváltó került. A hatfokozatú egységre épp azért esett a választás, mert a Honda ezzel is szeretné hangsúlyozni, hogy ezt az autót takarékos működése ellenére a sportosabban vezetőknek készíti. A CR-Z futóműhangolása ennek megfelelően feszes.  

Emlékeztet a CRX-re

Emlékeztet a CRX-re

Emlékeztet a CRX-re


Háromféle üzemmódban működhet az új hibrid, mindegyiknél más a motor gázreakciója, változik a kormányzás jellege és az alapjárati motorleállítás működése, a klímaberendezés használata mértéke.  A vezető dönthet a vezetési élmény, a gazdaságos autózás vagy a kettő egyensúlya között.

Az autó kissé eltérő kialakításban kerül az USA-ba és Európába. Előbbi helyszínen 2, mifelénk 2+2 üléses kivitelben készül a kocsi. A hátsó üléseket azonban elsősorban gyermekeknek ajánlja a Honda.

Első európai Hondaként a CR-Z nappali menetfényt is kap, amit nyolc LED-ből alakítottak ki a fényszóró alsó vonalán. Emellett az EU-ban forgalmazott modellekre első ködlámpákat is szerelnek.