2010. január 11 és 31. között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség Magyarországon. Főként a gyorshajtók, illetve az ittas vagy bódult állapotban közlekedők kiszűrésére koncentrálnak, ugyanakkora passzív biztonsági eszközöket, a biztonsági övet, gyermekülést nem használó járművezetők, illetve utasok ellenőrzése is fontos szerepet kap.

 A fentieken kívül kiemelt figyelmet fordítanak a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő tehergépjárművek, autóbuszok a nemzetközi közúti fuvarozásban részt vevő járművezetők vezetési és pihenőidejének, a nehéz tehergépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, a túlméret, túlsúly, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzésére.

Míg a gyorshajtókra és ittas vezetőkre az egész országban vadásznak majd, a tehergépjárművek, autóbuszok ellenőrzésére elsősorban az M0 autóúton, valamint a magyar-szerb, magyar-román, magyar-ukrán határon, a teherforgalom számára megnyitott határátkelőhelyen kell számítani, hogy a tranzit forgalomból is kiszűrjék a veszélyes járműveket.