Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa tovább gyorsítaná az Európai Unióból származó használt autók ügyintézését, valamint javaslatot tett az elektronikus regisztrációs adóeljárás bevezetésére.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2007 után ismét hivatalból vizsgálta az Unió más országaiban vásárolt gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésének eljárását. Főként arra volt kíváncsi, miként teljesültek a folyamat egyszerűsítésére tett korábbi javaslatai.

 Megállapította, hogy azóta bevezették az úgynevezett járműhonosítási eljárást, nincs szükség a jármű származásának előzetes ellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára, emellett folyamatban van az e-regisztrációsadó-eljárás kialakítása. Mindez a korábbi tapasztalatokhoz képest elvben mintegy felére csökkenti az ügyfél és a hatóság találkozásainak számát.


Ugyanakkor az ügyfelek az eljárási költségek csökkenését nem feltétlenül érezték meg, és még mindig három különböző hatóság előtt kell különböző időpontokban megjelennie annak, aki az EU-ból akar autót behozni. Ez azért sem megfelelő, mert más európai országokban egyetlen hatóság előtt, lényegesen rövidebb idő alatt zajlik le a teljes forgalomba helyezés – mutat rá az ombudsman, aki szerint a hazai eljárás bonyolultsága közvetlenül veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését.

A biztos további egyszerűsítés, az egyablakos ügyintézés elérése érdekében az Országgyűléshez és a Kormányhoz fordult a szükséges módosítások – így például az e-regisztrációsadó-eljárás bevezetéséhez szükséges törvénymódosítás – javaslatával.