Idén az első háromnegyed évben 1,181 milliárd liter benzint érékesítettek Magyarországon, ami 2,1 százalékos visszaesést mutat a 2008 azonos időszakában eladott 1,272 milliárdhoz képest.

Épp ellentétes irányt mutatnak a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai a gázolajeladások tekintetében.  Ebből az üzemanyagfajtából ugyanis a tavalyi 1,220 milliárd literrel szemben idén szeptember végéig 1,272 milliárd liter kelt el. A növekedés 4,2 százalékos.


Utóbbi növekedésnek köszönhetően a teljes üzemanyag-értékesítés pozitív mérleget mutat. 1,1 százalékos emelkedés után 2009-ben kilenc hónap alatt 2,453 milliárd liter üzemanyagot vásároltak Magyarországon a MÁSZ tagvállalatainál, amelyek a piac 85 százalékát fedik le. Vagyis a teljes eladás ennél is magasabb.

Feltételezések szerint a benzinértékesítés visszaesése egyfelől köszönhető annak, hogy hazánkban is egyre nagyobb arányban szerepelnek a járműállományban a dízelmotoros járművek. Ám tekintve, hogy ezek a modellek általában a drágábbak, így a kevésbé tehetősek továbbra is inkább benzines változatokat vásárolnak, valószínű, hogy a gazdasági válság hatására közülük tettek le többen a kocsi használatáról, ami a benzinfelhasználás csökkenését okozza. A dízel növekedése mögött a már említett piaci átalakulás mellett a közúti fuvarozás növekedése lehet.