Benzint és időt spórol a navigáció 2 Évente négy nap és 21 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátást, illetve hasonló mértékű üzemanyag-megtakarítást eredményez a valós idejű adatokon alapuló navigáció – derül ki a Navteq megbízásából a NuStats által végzett kutatásából.

A vizsgálatot két német nagyvárosban, Düsseldorfban és Münchenben végezték, ahol három csoportot hoztak létre az autósokból. Egyes résztvevők navigációs rendszer nélkül közlekedtek, a második csapatban olyanok voltak, akik már rendelkeztek hagyományos térkép alapú GPS-szel, míg a harmadik alakulat tagjai a legmodernebb valós idejű közlekedési információkat is figyelembe vevő rendszert használhatták.   

Összesen 2100 különálló útvonalat, 20 ezer kilométert és közel 500 úton töltött órát vizsgáltak a szervezők. Akiknek nem volt navigáció az autójukban, azok naplóban vezették, az útvonalat és az indulási és érkezési időket.

Kiderült, hogy azokkal szemben, akik kútfőből autóznak, átlagosan 18 százalékkal rövidebb idő alatt érnek célba a legmodernebb technikát használók. Egy évre vetítve ez négy nap megtakarítást eredményezne a tanulmány szerint. Emellett egy-egy autó 790 kilóval, kevesebb szén-dioxiddal terhelné a környezetet, vagyis mintegy 21 százalékkal csökkenne a CO2-kibocsátás, s így a jármű által használt üzemanyag is.

A kutatást végzők számításai szerint hasonló eredményt hozna a vizsgálat brit és amerikai környezetben is. Az USA-ban a német eredményeket kapták, de az angol vezetők csak 2,5 napot spórolhatnának, illetve 20 százalékkal csökkenne a károsanyag-kibocsátás.