A szándéknyilatkozat aláírása tán a General Motors megállapodott a Koenigsegg sportkocsigyártóval a Saab eladásainak részleteiről. A GM közleménye szerint a svéd Saab autógyár eladását az év végéig lezárják.

Egyelőre persze még nem végleges az üzlet, hiszen a finanszírozásra is pontot kell tenni. A Koenigsegg ugyanis csak hitelfelvétellel tudja megvásárolni a Saabot. Az Európai Beruházási Bank (EIB) biztosít 600 millió dollárt, amelynek visszafizetésre a svéd állam elvben már garanciát vállalt. Csakhogy a Koenigsegg további 300 milliót szeretne.

Az EIB szeptember 22-én esedékes igazgatósági ülésén dönt a hitelről, azt követően írhatja alá a svéd kormány az iratokat.

A Koenigsegg vette meg

A Koenigsegg vette meg

A Koenigsegg vette meg


A Koenigsegg 45 embert foglalkoztat és különösen gyors és drága sportkocsikat gyárt, ezzel szemben a Saabnál 3500-an dolgoznak. A Saab az utóbbi húsz évben veszteséget termelt, csak idén 382 millió svéd korona lehet ez az összeg. Ennek nyomán februárban csődvédelmet kért az autógyár, és a GM eladásra kínálta azt.

Elemzők szerint nagyjából évi 150 ezer Saabot kellene eladni, hogy a cég működőképes legyen, tavaly csak 93 ezret sikerült. Idén azonban megérkezik a régóta várt új 9-5-ös, így akár sikeres is lehet a felvásárlás.