Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját a Bugatti autómárka. Ennek tiszteletére újabb és újabb különlegességeket mutat be a Volkswagen-csoporthoz tartozó cég. Még tavasszal Genfben láttuk a Veyron Bleu Centenaire-t, amit áprilisban a márka négy legendás versenyzőjének emlékét őrző kivitelek követtek.

A hétvégén Kaliforniában (USA) a Pebble Beach-i Concours d’Elegance autós szépségversenyen és kiállításon a Bugatti bemutatta legújabb, immár hatodik születésnapi kreációját, a Sang Bleut. Az autó alapját a Veyron tavaly ugyanitt leleplezett kivitele, a targa, az úgynevezett  Grand Sport adja.

1001 lóerő és nyitható tető

1001 lóerő és nyitható tető

1001 lóerő és nyitható tető


Műszaki szempontból ugyanaz az autó, tehát V16-os, négy turbóval támogatott 1001 lóerős motor gyorsítja 2,7 másodperc alatt 100 km/órára. Nyitottan 360 km/órás végsebességre képes, zárt tetővel viszont megfutja a 407-et is.

A Sang Bleu különlegességét a fent felsorolt modellekhez hasonlóan a karosszéria és az utastér különleges kialakítása adja. A karosszéria elkészítésénél csak alumíniumot illetve szénszálas műanyagot használtak.

A könnyűfém részek fényezetlenek, magasfényűre polírozva, míg a karbonelemeket kékre festették de úgy, hogy a rostszálak továbbra is láthatóak. Megtartották a Grand Sport felnijeit, amelynek vájatai a Bugatti klasszikus hűtőrácsát követik, de itt a belső részt sötétkékre fényezték, míg a peremrészen gyémántszerűen csillogó. Belül új fejlesztésű Gaucho bőrborítást találunk, világosbarna színben.

8,0 literes 16 hengeres

8,0 literes 16 hengeres

8,0 literes 16 hengeres


Persze az autó nem több, mint reklámhordozó, hogy a 2000-ben bemutatott, de csak 2005 óta készülő modellre mindannyiszor felhívja a gazdagok figyelmét. A tehetős vevők választhatnak a Sang Bleunek megfelelő kivitelt, de akár maguk is kitalálhatnak egy újabb variációt a Bugatti konfigurátora által felajánlott rengeteg szín felhasználásával.

Győzködni sem kell mindenkit, hiszen a június óta készülő, adók nélkül 1,4 millió euróba (376 millió forint) kerülő Grand Sportból már elkelt 20 darab. 130 vár még a vevőkre. Idén jön még egy variáns a Veyronból, s talán egy új típus is.