Idén ünnepli alapításának századik évfordulóját a Bugatti autómárka. Ennek tiszteletére újabb és újabb különlegességeket mutat be a Volkswagen-csoporthoz tartozó cég. Még tavasszal Genfben láttuk a Veyron Bleu Centenaire-t, amit áprilisban a márka négy legendás versenyzőjének emlékét őrző kivitelek követtek.

A hétvégén Kaliforniában (USA) a Pebble Beach-i Concours d’Elegance autós szépségversenyen és kiállításon a Bugatti bemutatta legújabb, immár hatodik születésnapi kreációját, a Sang Bleut. Az autó alapját a Veyron tavaly ugyanitt leleplezett kivitele, a targa, az úgynevezett  Grand Sport adja.

1001 lóerő és nyitható tető

1001 lóerő és nyitható tető


Műszaki szempontból ugyanaz az autó, tehát V16-os, négy turbóval támogatott 1001 lóerős motor gyorsítja 2,7 másodperc alatt 100 km/órára. Nyitottan 360 km/órás végsebességre képes, zárt tetővel viszont megfutja a 407-et is.

A Sang Bleu különlegességét a fent felsorolt modellekhez hasonlóan a karosszéria és az utastér különleges kialakítása adja. A karosszéria elkészítésénél csak alumíniumot illetve szénszálas műanyagot használtak.

A könnyűfém részek fényezetlenek, magasfényűre polírozva, míg a karbonelemeket kékre festették de úgy, hogy a rostszálak továbbra is láthatóak. Megtartották a Grand Sport felnijeit, amelynek vájatai a Bugatti klasszikus hűtőrácsát követik, de itt a belső részt sötétkékre fényezték, míg a peremrészen gyémántszerűen csillogó. Belül új fejlesztésű Gaucho bőrborítást találunk, világosbarna színben.

8,0 literes 16 hengeres

8,0 literes 16 hengeres


Persze az autó nem több, mint reklámhordozó, hogy a 2000-ben bemutatott, de csak 2005 óta készülő modellre mindannyiszor felhívja a gazdagok figyelmét. A tehetős vevők választhatnak a Sang Bleunek megfelelő kivitelt, de akár maguk is kitalálhatnak egy újabb variációt a Bugatti konfigurátora által felajánlott rengeteg szín felhasználásával.

Győzködni sem kell mindenkit, hiszen a június óta készülő, adók nélkül 1,4 millió euróba (376 millió forint) kerülő Grand Sportból már elkelt 20 darab. 130 vár még a vevőkre. Idén jön még egy variáns a Veyronból, s talán egy új típus is.