Zsebbe havi félmillió, és még egy kevés

Korrupciós ügyben letartóztatták a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét – adta hírül a sajtó a minap. Farkas Kálmán azért kapott havi 500-800 ezer forintot a Centrum Parkoló Kft-től, hogy beosztottai minél több kerékbilinccsel szórják meg a tilosban parkolókat. A kaloda eltávolításával ugyanis a Centrum keres – valószínűleg nem rosszul.

Terézvárosban tört ki a botrány

Terézvárosban tört ki a botrány

Terézvárosban tört ki a botrány


Legtöbbször a Fővárosi Közterület-felügyelet bilincseli meg a tilosban álló autósokat, de a hatodik kerület ezt a feladatot saját, kerületi felügyeletére bízta, amihez minden önkormányzatnak joga van. A kerületi bilincsosztogatók a Centrum Kft-vel csak a bilincsek levételére szerződtek, a felrakást megoldják maguk is.

Kontroll: csak a megbízó önkormányzat

A kerületi közterület-felügyeleteket nem ellenőrzi a Fővárosi Közterület-felügyelet. A fővárosi és a kerületi önkormányzatok, így az általuk megbízott közterület-felügyeletek is mellérendeltségi viszonyban működnek – mondta Janocsek Ferenc. A fővárosi felügyelet szóvivője szerint az általuk ellenőrzött területen nincs bilincselési minimum, amit produkálni kell az állománynak, az érintettekkel pedig sem szakmai, sem jogi kapcsolatuk nincs.

Reklamálni lehet, de előre kell fizetni

Aki jogtalannak érzi a kerékbilincs elhelyezését, csak utólag léphet fel a vélt jogsértés ügyében. Az intézkedést mindenképp végrehajtják, tehát a kezelési költséget és a szabálysértési díjat az érintettnek meg kell fizetnie, ezt követően élhet panasszal. A lakossági panaszokat az illetékes önkormányzathoz kell benyújtani, de az intézkedést kifogásolhatjuk a kerületi rendőrségen is. Utóbbi esetben megeshet, hogy az elsőre kiszabott, jelenleg 3000 és 20 ezer forint közötti szabálysértési bírságot a rendőrség súlyosbítja az ügy kivizsgálása után. Reklamálni nyolc napon belül kell.

Bilincset mindnek az első felvonás végéig

Bilincset mindnek az első felvonás végéig

Bilincset mindnek az első felvonás végéig


Nem tudjuk, hogy a VI. kerületi felpörgetett kerékbilincselés ösztönzött-e autósokat arra, hogy a “köztesek” zsebébe csúsztassanak némi helyszíni bírságot. A kerékbilincs levételének kezelési költségét jogszabály rögzíti 14 400 forintban, erre jön a szabálysértésért kirótt büntetés. Az autós kevesebből megúszhatja – a felügyelőket korrumpálva.

Egyes bilincselőknek a főnökükhöz érkező havi 500-800 ezer forintos korrupciós pénzből is csurrant-cseppent az ügyészség álláspontja szerint. Bennünket a magánszféra adófizetőiként különösen irritál, amikor közterület-felügyelőkről derül ki, hogy korruptak. Ők, mint a közösség számára hasznos feladatot ellátó személyek a köztisztviselői státusz védettségét élvezik, bérezésben messze kiemelve holmi tanárokhoz és orvosokhoz képest.

Centrum és a terézvárosi baloldal: jóban vannak
A hatodik kerületi MSZP-SZDSZ koalíció és a Centrum Parkoló Kft. közötti olajozott együttműködés régebbi keletű. Fürst György, a Centrum előző vezetője a Baloldali Ifjúsági Társulás kötelékében cseperedett, jó ideig a kerületi szocialista frakció tagja volt. 2002-2006 között a gazdálkodásért felelős alpolgármesterként fejtette ki áldásos tevékenységét Terézvárosban. Talán nem véletlen, hogy a terézvárosi parkolóhelyek üzemeltetését a következő tíz évre újra a Centrum nyerheti el egy sajátságos, többek szerint személyre szabott tenderben. A pályázat felkeltette a Gazdasági Versenyhivatal érdeklődését, a GVH vizsgálatot indított az ügyben.

A közterületi rend őrei voltak korruptak

A közterületi rend őrei voltak korruptak

A közterületi rend őrei voltak korruptak


A közterületi rend felügyelőinek az 1999. évi LXIII. (arab számmal 63.) törvény szerint többek között a következő a feladatuk:

a) a közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése;
b) a közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által tiltott tevékenység megelőzése, megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása;
d) közreműködés a közrend, a közbiztonság védelmében;

Októberben újra kezdik?

Októberben újra kezdik?

Minél több bilincselés volt a feladat


Ezekből, de a helyhiány miatt kihagyott többi feladatból sem könnyű levezetni, hogy a kerékbilincselés csúcsra járatása volna az eszköz a nemes célok betartatására.

Mi azt tudjuk tanácsolni, hogy senki ne álljon meg tilosban! Inkább tegyen még néhány kört vagy gyalogoljon öt percet, de ne hagyja ott szabálytalanul az autót, mert ez akadályozhatja a tömegközlekedést, a babakocsis anyukákat és a többi autóst. Viszont aki esetleg ok nélkül, szabályosan állva kapott bilincset a terézvárosi túlkapások miatt, írjon nekünk, hogy közölhessük tapasztalatait!