Megváltoztak a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon-használathoz kapcsolódó rendelkezések megszegésére vonatkozó szankciók. Ha valaki eddig nem tartotta be az előírásokat szabálysértésként bírálták el, és így helyszíni bírsággal, illetve feljelentés nyomán szabálysértési bírsággal sújthatták, valamint közúti közlekedési előéleti pontot kapott.

Az augusztus elsejével hatályba lépett módosítás értelmében viszont a fenti szabályok megszegőivel szemben közigazgatási eljárás indul, amely során közigazgatási bírságot szabnak ki. Vagyis a rendőr nem mérlegelhet, hogy esetleg szóbeli figyelmeztetéssel, kisebb bírsággal küldi útjára az autóst, hanem a törvény leírja a büntetés összegét.

A közigazgatási bírság jogszabályban rögzített összegei az alábbiak:

  • Menet közben kézben tartott mobiltelefon használata miatt lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton vagy autópályán 20 ezer forint.
  • A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt lakott területen 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer forint, autóúton vagy autópályán 45 ezer forint.
  • A biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztása miatt lakott területen 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint.

Ugyanakkor nem minden esetben a vezető fizet a szabályszegésért. A vezetés közbeni mobilozásért, valamint a gyermekülés használatának elmulasztása miatt a járművezetőre szabják ki a bírságot, de a biztonsági öv és a bukósisak használatának elmulasztása esetén a szabályt szegő büntethető.

További érdekesség, hogy a közigazgatási bírság mellé nem szab ki a rendőrség büntető pontot, vagyis ezen szabálysértések elkövetésével nem lehet összegyűjteni a jogosítvány bevonásához szükséges pontokat.