Akinek kabriója van, valószínűleg leengedett tetővel (is) használja, ha már. Természetesen a szabadság élménye mellett gyorsan kiderül, hogy a hajat kalap vagy egyéb fejfedő híján gyorsan összekócolja a szél, most azonban erre is megszületett a majdnem-megoldás.

Természetesen a probléma nem mai keletű, és régebben is alkalmaztak ún. szélfogó hálót, amely csökkentette az utastérben keletkező turbulenciát, de ez a négyszemélyes autókban el is foglalta a hátsó üléseket.

Ennyi az egész

Ennyi az egész

Ennyi az egész


A Stanford egyetem kutatói és müncheni kollégáik BMW-vel közös projektje egy sokkal elegánsabb megoldással állt elő: az OpenRoad névre keresztelt eszközzel gyakorlatilag lyukat nyitnak a szélvédőre, így az azon középütt beáramló levegő semlegesíti az oldalról és hátulról becsapó és örvényeket okozó légáramlatokat.   

Maga az eszköz egyelőre elég bumfordi darab, és amikor a gyártásba kerül, nagyon valószínű, hogy nem is a szélvédőn lesz a lyuk, hanem az autó elejéből máshonnan vezetik majd be a levegőt az utastérbe, de az ötlet jó, és ahogy a videón látszik, működik is.