Kizártnak tartja a BMW, hogy fúzióra lépjen a Mercedes-Benzt is tulajdonló Daimlerrel, még azután sem, hogy két német autógyár, a Volkswagen és a Porsche összeolvad – mondta a BMW beszerzési igazgatója. Korábban ugyanis olyan hírek terjedtek el, hogy a válság nyomán felgyorsulhat a két német autógyár tervezett együttműködése, amely egyebek mellett összeolvadást eredményezhet.

Ugyanakkor a két autógyár tovább akarja bővíteni együttműködését, az alapanyag- és alkatrészbeszerzés terén, ahol már jelenleg is jelentősen összedolgoznak. A Daimler és a BMW célja, hogy a szükséges alkatrészek tíz százalékát közösen szerezzék be.

Ezzel nagyjából nyolc-tíz százalékos költségmegtakarítást érhetnek el alkatrészenként. A BMW 2012-re mintegy 4 milliárd euróval szeretné csökkenteni a beszerzéshez kapcsolódó költségeit.

Az összefogás nyomán sem születnek majd hasonló autók, a közös beszerzés mechanikai rendszerekre, futóműalkatrészekre, gumiabroncsokra, tehát az autót karakterét nem meghatározó, illetve nem látható elemekre vonatkoznak. Jelenleg számos közös kutatást is végeznek, így pl. a már bemutatkozott Mercedes S 400 Hybrid és  a hamarosan érkező hibrid BMW 7-esben ugyanaz a villanymotor kerül a váltóba.