Míg Európában a roncsprémium pörgeti az autókereskedelmet, az USA-ban jóval egyedibb ötletek születnek. Aki pl. a Max Motornál amerikai autót vásárol, az egy Kalasnyikovot kap ajándékba.

Mark Muller tulajdonos ötletére a legnagyobb tévécsatornák is felfigyeltek és mondhatni ingyenreklámot csináltak a kereskedőnek. Bár a vevőknek lehetőségük lenne, hogy a kijelölt fegyverboltba szóló 450 dolláros utalvány helyett egy 250 dolláros benzinjegyet kérjenek, eddig mindenki az AK-47-est választotta.

Látszik, hogy az USA-ban a félelemre és az amerikai életformára hivatkozva még mindig sokakat lehet pénzköltésre biztatni. Muller persze az ismert dumával jön, mi szerint mindenki fél az egyre terjedő bűnözéstől, az ilyen időkben pedig bárkinek joga van hozzá, hogy megvédje magát.  Muller szerint “az emberek nem akarnak Priust vezetni, ők nagy amerikai pickupot akarnak. Autókat, amelyek az amerikai ipar nagyszerű termékei.”


De ha már ekkora a hazaszeretet, akkor miért AK-47-est, azaz orosz fegyvert és nem mondjuk M-16-asookat kapnak a vevők? Válasz erre is van: ezek az AK-k az USA-ban, Észak-Karolinában készülnek.

Szerencsére az “Isten, fegyver, bátorság, amerikai pickup” – mottóval rendelkező kereskedő sem ad, miden bolond kezébe támadófegyvert, a boltokban a fegyverviselés ottani szabályainak meg kell felelni.

Muller húzása kereskedelmi szempontból zseniális, állítólag megduplázta a cége forgalmát. Persze mint a jelmondatból már kiderül nem ez az első eset, hogy fegyverrel foglalkozik. Tavaly pisztolyt kaptak a vevők, akikből így havonta 35-tel több volt egy hónap alatt, mint előtte.

De a történet korántsem biztos, hogy véget ér itt, hiszen egy újságírói kérdésre, hogy mi lesz a következő: Talán a kézigránát? Muller azt mondta: ” Ha tehetem, akkor igen!”

A Kalasnyikovról:
A tervezőjéről, Mihail Tyimofejevics Kalasnyikovról elnevezett AK-47-est 1949-ben állították rendszerbe a szovjet fegyveres erőknél. Számtalan fegyveres konfliktusban alkalmazták, ill. alkalmazzák ma is. Ez a világon a legnagyobb számban elterjedt gépkarabély.


A laza illesztések miatt kevés karbantartást igényel, szennyeződés esetén sem hajlamos az elakadásra, ellentétben közvetlen riválisával, az amerikai M16-tal, így jobban megfelelt a mostoha körülmények közötti harcra. Bár az amerikai konkurens pontosabb volt, ezt az előnyét nem tudta érvényesíteni a vietnami háborúban, mivel a harcokra gyakran közvetlen közelről került sor, ráadásul az AK-47-es masszív szerkezete sokkal inkább alkalmas volt kézitusára. Erre az amerikaiak is hamar rájöttek, így sokan lecserélték a kincstári M16-ost a sokkal megbízhatóbb AK-ra, ami tragédiákat is okozott, hiszen a tengerészgyalogosok sokszor a Kalasnyikov jellegzetes “ugató” hangja alapján nyitottak tüzet az ellenségesnek vélt állásokra, így gyakran saját társaikat ölték meg.

A Kalasnyikov nagy átütőerővel bír, a 10 centiméteres betonfalat is átviszi, de egyes pletykák szerint a vasúti sín sem bír vele. Hatásos lőtávolsága 800 méter, de ha 1500 méterről véletlenül eltaláljuk a célszemélyt, még mindig halálos. A lövedék kezdősebessége 715 m/s.

Forrás: wikipedia