A Paderborni Egyetemmel együttműködve újrahasznosítható anyagok felhasználásának növelésén dolgozik a Ford. Az autógyár Aachenben található európai kutatási központjában májusában indult, háromévesre tervezett projekt keretében egy új anyag, az úgynevezett folyékony fa kifejlesztésén dolgoznak.

Ez a fa-műanyag keverék taszítja a vizet, így növeli az anyag tartósságát, ráadásul kezeletlen fa, illetve fahulladék is szolgálhat az alapjául, ami rendkívül környezetbarát megoldássá teszi. Az anyag további előnye, hogy igen jó a záróképessége. Ennek köszönhetően az anyag kiválóan alkalmazható szigetelésként, az autó belső terében a kárpitozás kialakításakor ugyanúgy, mint a motortérben, például akkumulátortálcaként.

Fa és műanyag keveréke

Fa és műanyag keveréke

Fa és műanyag keveréke


Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyékony fa újrahasznosíthatósága kiváló, öt alkalommal dolgozható fel, így szén-dioxid-kibocsátás szempontjából szinte semleges anyagnak tekinthető.

Eddig a folyékony fát csak csúcsminőségű, formázást, megmunkálást nem igénylő panelek kialakításánál használták. A magas fa-arány miatt az anyag nem volt alkalmas a hagyományos fröccsöntéses formázásra, ami a műanyag alkatrészek gyártásának egyetlen gazdaságos módja. A Ford által frissen útjára indított projekt egyik fő célja, hogy erre a problémára megoldást találjon.