Összeolvad a műszaki és a zöldkártya 2 2010. január elsejével megszűnik a külön zöldkártyás ellenőrzés. Az autók környezetvédelmi vizsgálatát egyszerre végzik majd a műszaki vizsgával. A Nemzeti Közlekedési Hatóság terve szerint így jobban járnak az autósok, hiszen csak egyszer kell majd sorban állniuk és fizetniük.

Ha megvalósul az összevont vizsgálat olcsóbb is lesz. Most a műszakiért és a zöld kártyáért együtt 20-25 ezer forintot kell fizetni, januártól, a közös vizsga nagyjából 17 ezer forintból kijön. Ez főként az új autót vásárlóknak lesz könnyebbség, hiszen azokat a kocsikat nem kell kétévente környezetvédelmi ellenőrzésre vinni, elég először négy év múlva. De használt autóknál is jó, ott ez az idő három vagy két év a jármű korától függően, a jelenlegi egy év helyett. Viszont az idősebb autóknál (10-12 év után) évenkénti műszaki vizsgát írnának elő.

Ez azért lehetséges, mert bár Magyarországon az elmúlt tíz évben ugyanúgy 11 év az autók átlagéletkora, de az autók megújultak. A régi, keleti autók eltűnésével jelentősen csökkent a járművek károsanyag-kibocsátása.

Magyarországon 1992-ben vezették be a zöldkártyát. Sok vállalkozás kifejezetten erre a vizsgáztatásra jött létre, ők nem biztos, hogy boldogok a bejelentéstől. Akiknek nincsen még jogosultságuk a műszaki vizsgáztatásra, azoknak körülbelül 10 millió forintos befektetés szükséges, hogy átálljanak.  

Nem ez az egyetlen újdonság a műszaki vizsga háza táján, hiszen július 13-a óta a vizsgabiztosok helyett a Közúti Közlekedési Információs Rendszer dönt, hogy a gépjármű megfelel-e a műszaki előírásoknak.

Forrás: hirado.hu