Júniusban is folytatta akciósorozatát a Zöld Kommandó. Az idénre az illegális autóbontók felszámolását célul kitűző helyszíni ellenőrzések még májusban indultak.     

Összesen 88 telephelyet ellenőriztek a zöldhatóságok júniusban, 9 esetben volt szükség az illegálisan végzett hulladékkezelési tevékenység azonnali megtiltására, 2 esetben pedig büntetőeljárást kezdeményeztek a szakértők. További 12 esetben egyelőre felszólítást alkalmaztak.

Az ellenőrzések kapcsán bírság kiszabása, kötelezés kiadása összesen 28 esetben várható. Míg május végén még összesen csak 800 ezer forintnyi bírságot szabtak ki, addig június végére ez az összeg elérte a 21 millió forintot. Összességében már 185 tonna szabálytalan hulladékra bukkantak az ellenőrök.

Évente mintegy 120-130 ezer roncsautó keletkezik hazánkban, ennek kevesebb, mint 50%-a kerül csak legális autóbontóba, a többi illegális helyen végzi. Ehhez jönnek még a külföldről behozott autók. Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 1200-1300 illegális autóbontó működik. Ezek felszámolását és a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául a 2009-es Zöldkommandó akciósorozat.

A zöldhatóságok egy szabálytalan, környezetkárosító módon szétszerelt – és így veszélyes hulladéknak minősülő – autó miatt akár 324 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak, az elkövető pedig környezetkárosítás esetén akár szabadságvesztéssel is sújtható.