1,1 milliárd forintos beruházás nyomán az Audi Hungariánál új, négyhengeres dízelmotorok sorozatgyártása kezdődött meg. Az 1,6 literes blokk közös nyomócsöves üzemanyag-befecskendezést és részecskeszűrőt is kap.

Két változatban készül Győrben a motor, 90 és 105 lóerős variánsokat állítanak össze. Mindkét TDI teljesíti az Euro 5-ös környezetvédelmi előírásokat. A motort az Audi modelljei mellett a Volkswagen-konszern több modelljébe is beszerelik. A SEAT Ibizához és a VW Golfhoz biztosan választható az új variáns.

12 hengeres motorok is készülnek

12 hengeres motorok is készülnek

12 hengeres motorok is készülnek


Az új motor sorozatgyártását a már meglévő négyhengeres dízelmotor gyártósorába integrálták. A 2,0 literes, common-rail dízelmotorok gyártásához még 2007-ben 11 milliárd forintot fektetett be az Audi Győrben. Az idei 1,1 milliárdot a mechanikus megmunkálás egyes részeinek műszaki átalakítására fordította a gyár.

Tavaly összesen több mint 1,9 millió motor készült Győrben. Ezek többsége, 1,5 millió darab négyhengeres, benzines vagy dízel üzemű, ugyanakkor 300 ezer hathengeres és negyvenezer nyolchengeres motort is gyártott a vállalat. Tízhengeresből 8668-at, tizenkét hengeresből pedig 383-at szereltek össze.