Bár az orosz partnerekkel dolgozó Magnával már előzetes szerződést kötött az Opel átvételéről a General Motors és a német kormány, az üzlet egyelőre nem százszázalékos. A hétvégén újabb kérője akadt a vállalatnak.

Karl-Theodor zu Guttenberg gazdasági miniszter erősítette meg azokat a híreket, hogy a belga pénzügyi befektető, az RHJ International (RHJI) holding is ajánlatot tett. Állítólag az Opel tulajdonosával, a General Motorsszal folytatott egyeztetéseken egyes vonatkozásban kedvezőbb feltételeket ajánlottak a Magnáénál.

Úgy tudni, a belga cég garantálta, hogy nem zár be egyetlen németországi üzemet sem és ott nem is tervez leépítés. Összességében 10 ezer embert küldenének el az Opel más európai üzemeiből, de ez is fele a Magna tervezett 20 ezer fős elbocsátásának.

Emellett az RHJI “csak” 3,8 milliárd eurós állami hitelgaranciát kér a német kormánytól, szemben a Magna által igényelt 4,5 milliárddal.

Nem az RHJI az egyetlen, amely rést üthet a Magna és a GM, illetve a német kormány között eddig formálódó üzleten, de a múlt hét végén a kínai Beijing Automotive Industry Corporation is beszállt a versenybe. Bár korábban az Opel sorsával kapcsolatost döntést július 14-re ígérték, és a Magna is szeretné lezárni addigra, de valószínű, hogy a határidő csúszik, hiszen az új jelentkezők ajánlatait is meg kell vizsgálni.