Szombaton befejeződik a Törökbálinti út Márton Áron tér és Irhás árok közötti szakaszának felújítása, ezzel lezárul a 2009-es útfelújítások első üteme Budapesten. A munkálatok csaknem egymilliárd forintba kerültek, amelynek 40 százalékát a főváros állami pályázaton nyerte. Az idei év első felében 20 útszakaszon 14,6 kilométernyi útszakasz rekonstrukcióját végezték el. Ez azonban kevesebb, mint az elmúlt években.

“A várost nem lehet tovább terhelni, a metróépítkezés, a főgyűjtőcsatorna építése, az V. kerületi Főutca program és a Margit híd közelgő lezárása mellett vissza kellett fognunk az útfelújítások mértékét, annak érdekében, hogy a város átjárható, közlekedhető maradhasson” – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere.

Az idei útfelújítások első ütemében többek közt az I. kerületi Aladár út, a XI. kerületi Hengermalom út, a XIII. kerületi Gogol utca vagy a XVI. kerületi Szabadföld út újult meg.

Ugyanakkor a munkálatok folytatódnak, az év második felében 22 útszakaszon 20 kilométernyi út kap új burkolatot. Többek közt a Ferihegyi út két szakasza, a csepeli Szent István út, a Hűvösvölgyi út, illetve a Budai alsó rakpart újul meg ősz végéig a 2009-es útfelújítások második ütemében, amely összesen 2,5 milliárd forintba kerül.

A fővárosi önkormányzat még az idén megkezdi a 2010-es munkák előkészítését. Jövőre a tervek szerint 87 útszakaszon 75 kilométernyi út újulhat majd meg. Ezzel a Podmaniczky Program keretében 2005 és 2010 között 530 kilométeren valósul meg felújítás, ez a fővárosi fenntartású utak több mint fele.