Miközben a Levegő Munkacsoport támogatja az üzemanyagár-emelést, Az Emberibb Parkolásért Mozgalom ellenzi azt. A civil szervezet ezért petíciót adott át az Országgyűlés Elnöki titkárságán az üzemanyagárak adómérsékléséért.

Mint emlékezetes, július elsejétől az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek, miután a kormány megemelte az üzemanyagok jövedékiadó- és áfatartalmát.

Mint levelükben írják, a drasztikus üzemanyagár-emelés indokolatlan és elfogadhatatlan az autós társadalom számára. A mesterségesen fenntartott drága termelői ár miatt gépjármű-fenntartók kényszerülnek szükségmegoldásokra, tevékenységük korlátozására, életszínvonaluk további csökkentésére.

Az EMPANO szerint az inflációra sincs jó hatással az áremelés, mert az üzemanyagárak a szolgáltatók és a fuvarozók költségemelkedései miatt minden termék árába, így az élelmiszerárakba is beépülnek.

Több követelést is megfogalmaztak beadványukban:

  • Az üzemanyagárak államilag meghatározott maximális bruttó 250 Ft/liter árát, amely kizárólag a kőolaj világpiaci árának emelkedése vagy a forint egyéb valutákhoz képest romló árfolyama esetén legyen emelhető, a változás mértékének megfelelően.
  • Az üzemanyagárak adóiból a közutak javítására, fejlesztésére, fenntartására fordított összegek, valamint az ebből származó összes adóbevétel rendszeres és tételes közzétételét.
  • A gazdasági társaságok, az áru- és utasfuvarozással foglalkozók, valamint a termelő gazdák számára az üzemanyag áfatartalmának elengedését.

A parkolási mozgalom szeretné, ha Országgyűlés egy héten belül hatályosítaná ötleteiket, egyébként országos útblokád szervezését helyezték kilátásba.