Közös kampányt indított a Levegő Munkacsoport és a Parking Kft., a főváros közlekedésszervező, fejlesztő és tanácsadó szakcége – hangzott el egy mai budapesti sajtótájékoztatón. A teherfuvarozókat megszólító egy hónapos akcióval egyfajta erkölcsi normarendszert akar felállítani a két szervezet. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy aki tehergépjárművel hajt be, az eddigieknél felelősebben járuljon hozzá az élhetőbb főváros megteremtéséhez.

Erre azért van szükség, mert az áprilisban végzett ellenőrzés azt mutatta, hogy a megállított nehézgépjárművek 90 százaléka nem rendelkezett behajtási hozzájárulással és a maradék 10 százalék engedélye sem az adott útvonalra szólt.

Bár ennek nyomán fokozott ellenőrzés kezdődött, de májusban csak 27 és júniusban is csak 34 százalékos volt az engedéllyel rendelkezők aránya. Az előző hónapban az engedély nélkül közlekedő 564 járműre a közterület-felügyelők 5,5 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Ezen szeretne javítani a most bejelentett kampány, amelyet 10 BKV-járat 32 járművének hátsóján hirdet a Parking Kft. és a Levegő Munkacsoport. A környezetvédő szervezet évek óta hangsúlyozza ugyanis, hogy a közlekedésből származó legsúlyosabban egészségkárosító anyag, a részecskeszennyezés 70 százalékáért a mindössze 18 százaléknyi tehergépjármű-forgalom a felelős. Ezért szerintük helyes lépés szigorúan szabályozni a behajtásukat a fővárosba.

Persze nem bízzák a teherautósok lelkiismeretére a dolgot a jövőben sem, ezért megalakult az ún. Parking csoport. Ennek 32 közterület-felügyelő a tagja, ők külön egyenruhában kizárólag a behajtási hozzájárulások ellenőrzésével foglalkoznak és működésüket a Parking Kft finanszírozza. A jövőben még több, szigorúbb ellenőrzésre lehet számítani, amelyben a rendőrség is szerepet vállal.