Stresszhelyzetben a férfiak hajlamosak több kockázatot vállalni, felelőtlenül viselkedni, miközben a nők óvatosabbak és körültekintőbbek lesznek – mutat rá a PLoS One magazinban közölt, a Dél Kaliforniai Egyetem által elvégzett kutatás.

A kísérletben 48 fővel dolgoztak, akiket megkértek hogy játszanak egy számítógépes játékot. A képernyőn látható ballont az egéren történő kattintással mindig egy egységnyi vízzel töltötte meg a szivattyú. Minden egyes pumpálással pénzt nyertek a játékosok, amelyet elbuktak, ha kipukkant a ballon, de bármikor abbahagyhatták és akkor megnyerték a pénzt

A csoport egyik felénél a játék előtt a résztvevők három percre jeges vízbe tartották a kezüket, amelynek hatására kortizol, a stresszhormon termelődött a szervezetükben. Ugyanakkor a kontrol csoport estében szobahőmérsékletű vízbe lógatták a kezeket. Azonnal szembeötlött a különbség.

Míg a kontrol csoport esetében azonosan reagáltak a férfiak és a nők, mindannyian átlagosan negyvenszer kattintottak víztöltésért, addig stresszhelyzetben kinyílt az olló. A férfiaknál 48-ra nőtt a kattintások száma, a hölgyeknél viszont lecsökkent a biztonságos 32-re.

A kísérletet elemzők szerint ez is bizonyítja, hogy stresszhelyzetben a férfiak hajlamosak az ivászatra, a drogozásra, a hazardírozásra és a veszélyes vezetésre, míg a nők a biztonságra törekszenek. Miért?

Állítólag a válasz a génjeinkben rejtőzik és a múltban keresendő. A férfiaknak a régi időkben a stresszhelyzet a háborút, a harcot jelentette, amelyekre agresszióval kellett reagálniuk, míg a nőknek, akik általában a gyerekekre vigyáztak, ugyanekkor a fajfenntartás érdekében megfontolt, okos döntéseket kellett hozniuk.

Ezért aztán ha sietni kell jobb, ha a nőre bízzuk az autóvezetést. Nem biztos, hogy előbb érünk oda, de nagyobb valószínűséggel biztonságban.