A Levegő Munkacsoport szerint a magyar kormány helyesen döntött, amikor megemelte az üzemanyagok adóját. A szervezet korábban már számos alkalommal figyelmeztetett, hogy az üzemanyagok jövedéki adóját 2002 óta nem emelték, pedig azóta az infláció 44 százalékos volt. Emiatt 2002 óta – 2008. évi árszinten számolva – közel 1000 milliárd forinttal kevesebb folyt be a költségvetésbe a közúti közlekedésnek nyújtott többlettámogatás miatt.

Az emiatt is hiányzó államháztartási bevételek hozzájárultak az oktatás és az egészségügy lezüllesztéséhez, az élőmunkát terhelő magas adókhoz, valamint az államadósság növekedéséhez – mondják.

A civil szervezet közleményében arra is figyelmeztet, hogy üzemanyagárak elkerülhetetlenül emelkedni fognak, hiszen az olaj iránti kereslet a világon növekszik, a készletek viszont egyre apadnak. Szerintük az üzemanyagadók rendszeres emelése viszont elősegíti, hogy fokozatosan alkalmazkodjunk ehhez a helyzethez, és ne hirtelen zúduljon ránk a hatalmas áremelkedés.

Az árak azonban nem vetik vissza a fogyasztást, ezért sürgetik a kormányt, hogy álljon el a tömegközlekedést és a vasúti teherszállítást sújtó további megszorításoktól, és kiemelten támogassa ezeket a tevékenységeket. A növekvő üzemanyag-fogyasztás egyik fő oka az, hogy évről évre romlik a közösségi közlekedés színvonala és a vasút helyzete.