Bár továbbra is többfelé lehetnek zivatarok, megjött a kánikula. A melegnek a nyaralók örülnek, ugyanakkor veszélyeket is rejt. Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője arra figyelmeztet: ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 Celsius-fokra melegedhet fel a jármű, és a benne ülők hősokkot kapnak.

Veszélyes a gépkocsiban napsütésnek kitett helyen hagyott hajtógázzal működő spray és gázöngyújtó, mert ezek tüzet okozhatnak – mondta. Hozzátette, hogy ha felhevült az autó motorja, akkor a gépkocsival ne álljunk száraz aljnövényzetre, mert a gaz és az autó is lángra kaphat.

Sok autóban nincsen légkondicionáló, ezek utastere igencsak felmelegedhet a napsütésben. A magas hőmérséklet a fitteket is megterheli, de különösen nehezen viselik az idősebbek, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Melegben csökken a vérnyomásunk, magasabb lesz a pulzusszám, a szervezet kiszárad, romlik az agy vérellátása, emiatt csökken a koncentráció.

A lankadó figyelem pedig a közlekedés összes résztvevőjére veszélyes, az autósokra, gyalogosokra egyaránt. Ezért a megszokottnál több folyadékot, lehetőleg ásványvizet érdemes fogyasztani. Figyeljünk jobban a többiekre is.

Akinek légkondicionált az autója, annak érdemes azt ésszel használnia. A külsőhöz mért túl nagy hőmérséklet-különbség megfázáshoz vezethet, torokfájás, végtagfájdalom következhet be és influenzaszerű megbetegedést okozhat, illetve nyaki merevség is előfordulhat. Maximálisan 8-10 fok különbség az ajánlott, és fokozatosan csökkentsük az utastér hőmérsékletét.