300 forint lehet a benzin 2 Egyre valószínűbb, hogy a nyári utazási szezonra ismét háromszáz forint felé kúszik a benzin ára. Már ma nyolc forinttal emelkedik a benzin és hat forinttal a gázolaj ára, melynek nyomán a benzint egyes helyeken már 290 forintos áron kínálják majd. Az országos átlagos ár 280 forint körül alakul, egy liter gázolajért pedig átlagosan 257 forintot kell fizetni.

Július 1-jével viszont emelkedik a jövedéki adó és az áfa mértéke is, másrészt közeleg a nyári utazási szezon, amely hagyományosan megdobja az üzemanyagok árát, így igen valószínű, hogy nyáron a benzin ára újra eléri a 300 forintot. Ez korábban már többször előfordult, de sohasem járt a fogyasztás érzékelhető visszaesésével. A világválság miatt azonban ezúttal lehet lélektani hatása a 3-assal kezdődő áraknak.

A Szonda Ipsos Válságmonitor kutatássorozatának legutóbbi felméréséből kiderült, hogy az emberek elsősorban a ruházati termékeken, a tisztítószereken, a szórakozáson s az éttermi étkezéseken próbálnak spórolni, ám a válaszadók között volt olyan is, aki már most a benzinen spórol: autó helyett áttért a tömegközlekedési eszközök használatára. Vagyis nem elképzelhetetlen, hogy a drága benzin és a válság együttes hatása idén már a kutak forgalmi adataiban is tetten érhető lesz.