Bár a mai álláspont szerint elektromos járművek számítanak az autózás jövőjének, a fejlesztés nem könnyű dolog, még az olyan nagyoknak sem, mint a Mercedes. A német autógyár anyacége, a Daimler AG ezért részesedést is vásárolt az egyetlen igazi nagy teljesítményű villanyautó, a Tesla Roadster gyártójánál.

A bejelentésből kiderült, hogy a Tesla 10 százalékos résztulajdonosává vált Mercedes az üzlet keretében egy helyet kap az amerikai cég igazgatótanácsában, de a lényeg természetesen a technikai együttműködés.

A Mercedes a Tesla szakértelmére támaszkodva és lítium-ion akkumulátorai felhasználásával a “lehető leggyorsabban” szeretne elektromos járműveket piacra dobni, cserébe az amerikai cég a Roadster utáni második járgánya, a 2011-es piacra dobásra szánt Model S nevű szedán gyártásához kap segítséget a németektől.

A mostani bejelentés igazából a két cég már korábban megkezdett együttműködésének kiterjesztése: a Tesla ugyanis 2007-ben már részt vett 1000 darab elektromos Smart gyártásában, amelyek azóta tesztjárgányként járják Európát. A szériagyártású elektromos Smartok 2010-ben jelenhetnek meg az euróapai és észak-amerikai piacon.