Folytatja energiatakarékossági programját Barack Obama. A kiszivárgott hírek szerint az amerikai kormányzat szigorúbb előírással szabályozná a járművek fogyasztását. A terv szerint 2016-ra az autógyártóknak 6,63 literes átlagfogyasztást kellene produkálniuk, vagyis az amerikai szabvány szerint 35,5 mérföldet kell megtenni a járműnek egyetlen gallon üzemanyaggal. Eredetileg ez az előírás 2020-ben lépett volna életbe.

Részletesen lebontva a szabályozás a személyautók számára 6, a kis teherautók számára 7,84 literes átlagfogyasztást ír elő 2016-ra. A kormány szerint az új előírás addigra átlagosan 1300 dollárral (265 ezer forint) növeli majd az autók árát.

Ugyanakkor hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez a használóknak a kisebb fogyasztással. De globálisan is komoly hatásai lesznek, a számítások szerint 1,8 millió hordó olajat (284 millió liter) takarítanak meg, a környezetterhelés pedig olyan jelentősen csökken, minta 177 millió autóval kevesebb futna az utakon, 900 millió tonnával csökkenne a károsanyag-kibocsátás.

A szabályozás fokozatos lépne életbe, minden évben egyre szigorítanának a fogyasztási adatokon.