Két új, a gazdaságosabb és környezetkímélőbb üzemeltetést segítő technika jelenik meg az Audinál. Az egyik, a több gyártónál is alkalmazott Start&Stop rendszer elsősorban városban előnyös. Amikor az autó megállt, a vezető üresbe kapcsol és felengedi a tengelykapcsoló-pedált, a rendszer leállítja a motort. Amint a sofőr ismét kinyomja a kuplungpedált, az erőforrás azonnal újraindul. Ezzel 100 kilométerenként akár mintegy 0,2 literrel is mérsékelhető az üzemanyag-fogyasztás.

Parktikák
Parktikák

Fogyasztásra gyúr az Audi

Fogyasztásra gyúr az Audi

Parktikák
A plusz elektromos eszközök is növelik a fogyasztást
A motor leállt!
Az A5-be is kerül az új megoldásokból
Megmondja érdemes-e váltani
Fotó megosztása:
A motor leállt!

A motor leállt!

A motor leállt!


Elsőként a manuális váltóval szerelt Audi A3 1.4 TFSI és 2,0 literes A4 és A5 kivitelekben jelenik meg a megoldás, de még az idén számos további modellváltozatba is várható.

A másik újdonság a gazdaságossági programmal ellátott fedélzeti számítógép, amely különböző üzemanyag-megtakarítási ajánlásokkal segíti a takarékos közlekedést. Ezzel akár 30 százalékos üzemanyag-megtakarítás lehetőségét kínálják a sofőr számára, ha vezetési stílusa követi a javaslatokat.  

A program folyamatosan elemzi a teljes jármű energiafelhasználását, s a pillanatnyi szituációnak megfelelően a vezetési stílushoz és a menethelyzethez igazodó megtakarítási útmutatásokat ad.

Parktikák

Parktikák

Parktikák


Jelzi, hogy a sebességváltó éppen a megfelelő fokozatban van-e, vagy egy másik fokozatban kisebb lehetne-e a fogyasztás, de azt is, mikor célszerű váltani. A szoftver tájékoztatást ad arról is, hogy éppen mely rendszerek (klíma, ülésfűtés) igényelnek többletenergiát, s ez milyen arányban jelenik meg az üzemanyag-fogyasztásban.

Az Audi fogyasztáscsökkentő technikái az A4 TDIe modellben egységesen is megjelennek, ez a típus 4,6 literes átlagfogyasztást ígér.

Később további fejlesztéseket tervez az Audi, amelyek középpontjában a motor- és sebességváltó-technikák továbbfejlesztése, valamint a mozgási, elektromos és hőenergiák visszanyerése, illetve tárolása áll, de gördülési és légellenállását mérséklése is terítéken van.
.
Az Audi tervei szerint 2012-ig – a 2007-es évhez viszonyítva – 20 százalékkal akarja mérsékelni a teljes modellpalettájára számított átlagos üzemanyag-fogyasztás mértékét.