4,5 milliárd dolláros működési hitelt kaphat az amerikai és a kanadai kormánytól a Chrysler autógyár. Erről az Egyesült Államok csődbíróságának döntött, miután a Chrysler csődvédelmet kért arra az időszakra, amíg a vállalatot átszervezik. Ugyanakkor a bíróság a cég átszervezésére is rábólintott.

Nem ez az első hatalmas pénzösszeg, amit az amerikai kormányzat az autógyárba pumpál, tavaly év végén már megítéltek egy 4 milliárd dolláros hitelt, majd áprilisban újabb 500 millió dollárral toldották meg. Ugyanakkor a mostani összeg folyósítását korábban feltételekhez kötötte Barack Obama, az USA elnöke. A Chryslernek meg kellett állapodnia a hitelezőivel és a FIAT-tal.

A most megítélt pénzzel a vállalat működése biztos, amíg a FIAT-tal történő együttműködés részleteit kidolgozzák. Mint ismeretes, a Chrysler új vállalat részeként folytatja. Ebben eleinte 20, később bizonyos feltételek teljesüléses esetén akár 51 százalékos részesedést is szerezhet a FIAT, ugyanakkor a munkavállalók, az amerikai és a kanadai kormány is részvényesek.

Várhatóan május 21-re létrejöhet az új cég, de a csődeljárás teljes futamideje elérheti a 60 napot is. A Chrysler 30 üzemet működtet az USA-ban, a Kanadában és Mexikóban. Egyes vélemények szerint a mostani folyamatok csak főpróbaként szolgálnak, a tavalyig a világ legnagyobb autógyáraként számon tartott General Motors átalakítása előtt, amely szintén komoly válságban van.

A GM az átszervezés részeként megválna európai leányvállalataitól, az Opelt és a SAAB-ot szintén a FIAT akarja megszerezni.