Változtatna az autóeladáson az ombudsman 2 A jelenlegi szabályozás szerint a gépjárművek adásvételét, a tulajdonosváltozást a hatóságnál (az Okmányirodában) az eladónak és a vevőnek is be kell jelentenie. Ha azonban a vevő, a gépjármű új tulajdonosa a jogszabályban előírt határidőn belül nem jelenti be a hatóságnál a tulajdonjog változását, a gépjármű a nyilvántartásban továbbra is a régi tulajdonos nevén szerepel.

Ez problémát okozhat egyebek között a parkolási díjak, pótdíjak kivetésekor, hiszen a parkolási társaságok a gépjármű-nyilvántartás alapján a korábbi tulajdonosnak küldik ki a pótdíjfizetési felszólításokat. Ugyanez a helyzet a gépjárműadó-fizetés kapcsán is.

Szabó Máté – aki egy lakossági panasz nyomán vizsgálódott – ezért javasolta az Országgyűlésnek és az igazságügyi és rendészeti miniszternek, intézkedjenek annak érdekében, hogy ne érhesse kár az eladót, azaz a megváltozott tulajdoni viszonyokat akkor is vezessék át a nyilvántartásban, ha a gépjármű vevője nem tesz eleget a jogszabályban foglalt bejelentési kötelezettségének.