Sajnos beigazolódni látszik az a feltevésünk, hogy a márciusi újautó-eladások a korábbiakhoz képest magasabb száma az akciós ajánlatoknak volt köszönhető. Úgy tűnik, akit lehetett a kedvezményekkel megfogtak a márkák, áprilisban azonban már ez sem segít.

Eddig alig több mint ötezer új autó kelt el hazánkban a negyedik hónapban, és a Jato Dynamics, a világ vezető autóipari adatszolgáltatójának előrejelzése szerint ez a szám nagyjából hatezerig kúszhat fel április végére.  


Figyelembe véve, hogy 2008 áprilisában több mint 14 ezer személyautót adtak el Magyarországon, a visszaesés 58-60 százalékos lehet, ami a legrosszabb az idei évben. Januárban 52,1, februárban 46, márciusban 33,4 százalékos visszaesést mutattak a számok.

Ennek köszönhetően az első négy hónap teljesítménye is igen tragikus lesz. Míg tavaly ennyi idő alatt elkelt több mint 54 ezer kocsi, idén jó, ha összejön 29 ezer. Ennek fényében a tavalyi 152 ezer autó után, idén siker ha százezer felett lesz a piac éves teljesítménye.

A továbbiakban sincs nagy remény a javulásra, egyfelől a legtöbb márkánál emelik az árakat az euró árfolyamának emelkedése miatt, másfelől a piacnak az sem tesz jót, hogy a kormány lebegteti a roncsprémium bevezetését. Emiatt ugyanis azok is kivárnak, akik esetleg vennének autót, hiszen 300-600 ezer forint kedvezményről van szó.