Az Optische Tuaschung német vállalat különleges újításról számolt be ma. A német üvegtechnológia-specialista olyan szélvédőt fejlesztett, amely lehetővé teszi a gyengén látóknak, hogy tisztán láthassák az útjelzéseket és táblákat.

Az egyelőre meg nem nevezett bajor autógyártóval közösen tesztelt újdonságot a szélvédő vezető előtti részén alakítják ki. Ezen a területen sokmillió nulla fénytörésű piezo kristályt ágyaznak be, ami optikailag módosíthatja a fényt minden vezetőhöz.

“A kezdeti kísérletek nagyon sikeresek” – árulta el Dr. Ing. Erste Vierte, az Optische Tauschung igazgatója. “Jelenleg dolgozunk a módszeren, hogy a dioptria módosításához szükséges irányítórendszert beépítsük egy tipikus multimédia központba.”

Valójában a dioptriás panel hasonló egy, a benzinkutakon, áruházakban kapható, fix dioptriás szemüvegekhez, de a nagyítás is fokozatmentesen állítható +0,5 és +3,0 dioptria között, attól függően, hogy mire van szüksége a vezetőnek.

A szélvédő közelebb hozza a dolgokat

A szélvédő közelebb hozza a dolgokat

A szélvédő közelebb hozza a dolgokat


Mint Dr. Vierte elárulta, a maximális állásnál olyan, mintha az útjelek 50 méterrel közelebb kerülnének a vezetőhöz. “Autópályán ez különösen hasznos, hiszen így jelentősen csökkenhet a fékút, amivel számos baleset elkerülhetővé válik.” Ugyanakkor a tesztpilóták a kereszteződéseknél is hamarabb észlelték a Stop táblákat, ami nemcsak baleset, de műszaki szempontból is előnyös, hiszen már hamarabb elveszik a gázt, ezzel pedig csökkentik a fék használatát.

Egyelőre nem tudni, hogy az újdonság mikor jelenhet meg a közforgalomban, de 2010. április elsejéig bizonyosan várni kell.