Hét százalékkal volt kevesebb közúti baleset 2008-ban Magyarországon, mint az azt megelőző évben. A halálos balesetek száma jelentősen, 19 százalékkal csökkent. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 10 százalékkal lett alacsonyabb – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

2008-ban a balesetet elszenvedők száma meghaladta a 26 ezret, közülük 996 személy vesztette életét, 236-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. A súlyos sérültek száma meghaladta a 7 ezret, a könnyű sérülteké pedig a 18 ezret.

A meghalt személyek 48 százaléka vétlen áldozat volt, 25 százaléka gyalogos. A meghalt személygépkocsi-vezetők 74 százaléka, az áldozatul esett elöl ülő utasok 62 százaléka nem használta a biztonsági övet. Az ittasan okozott balesetek száma is szignifikánsan, 18 százalékkal csökkent – áll az összegzésben.

A 2008. évben több mint 19 ezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, 69 százaléka lakott területen belül. A balesetek 63 százalékát okozták személygépkocsik, 9-9 százalékát kerékpárosok és teherszállító járművek, 7 százalékát pedig gyalogosok. A balesetek 91 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakrabban nem megfelelően választották meg a sebességet és nem adták meg az elsőbbséget.

Forrás: KSH/MTI