Ha eltűnnek a kedvezmények az autópiacról és emelkednek az árak, akkor drasztikusan lecsökkenhet a gépjárművek iránti kereslet, ez pedig a tervezett állami bevételeknél egy nagyon jelentős, akár ötven százalékos kiesést is generálhat – mondta az InfoRádiónak a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke, aki szerint egy autóvásárlást elősegítő programot kell elindítani.

Gablini Gábor elmondta: az általuk elképzelt program lényege, hogy egy állami pénzinjekció forgalomnövekedést idézne elő, amely a pénz többszörösét hozná vissza a költségvetésbe. Vagyis úgy véli, hogy Magyarországon (ahogy több más nyugati államban is) a büdzséből kellene betenni néhány milliárd forintot az autóvásárlást ösztönző programba, amelyhez a szakma és a kereskedők is hozzátennének.

Az elnök a használt autókkal kapcsolatban elmondta: a cserealapot képező tízévesnél idősebb, a környezetre káros autók nem kerülhetnének vissza a forgalomba, hanem azokat regisztrált bontókban kellene megsemmisíteni.

Vélhetően azonban a fenti elképzelés nem valósul meg, tekintve, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint nem jó  az elképzelés: “Hazánkban nem jelentenének megoldást az olasz és németországi autóvásárlást ösztönző programok, hiszen a magyar autóipar elsősorban exportra termel” – mondta Bajnai Gordon.

Forrás: InfoRádió