Negyven éve nem volt ilyen alacsony az 1 millió emberre jutó halálos közlekedési balesetek száma Magyarországon, mint most – mondta el Draskovics Tibor, az igazságügyi és rendészeti minisztérium vezetője egy sajtótájékoztatón.

A magyar közlekedési statisztika a zéró tolerancia elv tavaly januári bevezetése óta kezdett javulni, azóta minimális ittasság esetén is kötelező a rendőröknek a helyszínen elvenniük a vezetők jogosítványát. 2008 májusától pedig élesben is alkalmazzák a szintén az év elejétől életbe lépett objektív felelősség elvét, azaz szabálysértés esetén a rendőrök az üzembentartóra szabnak ki büntetést. Neki kell igazolnia, ha a más vezetett.

Az új, szigorúbb szabályok bevezetése óta eltelt egy év alatt több mint 9000 jogosítványt vontak be, és jelentősen csökkent a halálos balesetek száma hazánkban. 2007-ben összesen több mint 1200 ember halt meg közlekedési balesetben, 2008-ban ez a szám 970-re csökkent. Összesen 700-zal kevesebb súlyos baleset történ tavaly, mint egy évvel korábban. Ez anyagiakra átfordítva több 10 milliárd forintos megtakarítást jelent az országnak – tette hozzá a miniszter.

A rendőrség azonban nem elégszik meg a fentiekkel, ezért újabb traffipaxokat vásárolnak, megújítják az alkoholszondaparkot és, 300 útkereszteződést is biztonságosabbá tesznek.