A dél-amerikai Dakaron tegnap, ahogy szinte mindig, a szervezők megint módosítottak az útvonalon. A kimondottan a ralisoknak fekvő szakasz első 364 kilométerét összekötővé minősítették, így “csak” 342 km-t tett meg a mezőny szelektívként La Rioja és Cordoba között.

Palikot megbüntették 1
Despres arat, de nem győzhet


A motorosoknál Cyril Despres idén már ötödik, dakaros pályafutása alatt pedig 21. szakaszgyőzelmét söpörte be, de hiába, ugyanis az összetettben élen álló Marc Coma másfél órás előnyéből nem faragott semmit, ugyanis a spanyol közvetlenül mögötte végzett. A harmadik helyen a yamahás David Fretigné teljesítette a távot.

A magyar Dési János tegnap ugyan a 31. lett, de sajnos összetettben bár csak a 63. helyen áll.

Az autósoknál az egyetlen talpon maradt gyári mitsubishis, Nani Roma “rúgta be a becsületgólt”, a japán gyártó számára eddig kimondottan kínos kudarcokat hozó idei Dakaron végre szakaszgyőzelmet szerzett. A Volkswagennél már a biztos győzelemre hajtanak, a szakasz elején de Villiers, Miller és Depping konvojba állt össze, és így haladtak. A szakaszvégén a második helyen  a Nissannal versenyző lengyel, Krisztof Holowczyc, harmadikként pedig a BMW-s Guerlain Chicherit ért be.

Csapatszinten dolgoznak a VW-nél

Csapatszinten dolgoznak a VW-nél


“Ez már a csapat szakasza volt. A legfontosabb, hogy célba érjünk a Dakaron, főleg, hogy tegnap már elveszítettünk egy autót [csütörtökön Carlos Sainzot]. A csapatvezető azt kérte, hogy így vezessünk, mi pedig engedelmeskedtünk. Nagyon fontos a Volkswagen számára, hogy a Dakaron megszerezzük az első két helyet. Már nem kockáztatunk, nincs értelme” – nyilatkozta tegnap Giniel de Villiers.

Az összetettben továbbra is  de Villiers vezet csapattársa, Mark Miller, és a szintén amerikai hummeres, Robby Gordon előtt.

A magyaroknál Palikéknak viszonylag sima napja volt, végül a huszonötödikként értek be. Szalay Balázs, Bunkoczi László párosnak már sokkal nehezebben ment, az Opel egy időre megadta magát, ugyanis felforrt benne az üzemanyag.

“Ez a nap jobban megviselt, mint az egész verseny. Csak álltunk, és néztük, ahogy elhúznak mellettünk a többiek, pedig nagyon jó helyen álltunk és nagyon élveztük is a szakaszt, amíg nem jött ez a probléma” – mondta Szalay, akit végül a 83. helyen regisztráltak a nap végén.

A Liszi-Fenesi duó a 46. helyre hozta be Mitsubishijét.

Palikék - 12. vagy 21. hely?

Palikék – 12. vagy 21. hely?


Az összetettben bonyolódnak a dolgok, ugyanis miután csütörtökön a versenyzők egy részét a sötétedés miatt a szakasz befejezése előtt kiterelték a pályáról, majd egységesen egyórás büntetést adtak nekik “cserébe”, azok, akik a teljes távon végigmentek, rosszabbul jártak. Az érintettek – köztük Szalayék is – ezért reklamáltak a szervezőknél, akik a “bűnösöket”, köztük a Palik-Darázsi egységet újra hátrébb sorolták, természetesen ők fellebbeztek.

Az összetettben így Palikék a 21., Szalayék a 23., míg Lisziék az 53. helyen állnak.

A kamionosoknál továbbra is a kamazos Kabirov vitte a prímet, de a befutó igen szoros volt, az első kilenc tíz percen beüli különbséggel teljesítette a szakaszt, és még a 10. helyen befutó Szaller-Pócsik-Csitári csapat is csak negyedórás hátránnyal ért be. A magyarok az összetettben a tizenegyedikek.

Az összetett állása:

Motorosok

1. Coma (KTM) 50:26:50
2. Despres (KTM) + 1:28:03
3. Fretigné (Yamaha) + 1:34:47

63. Dési (KTM) + 22:59:58

Autósok

1. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) 46:35:14
2. Miller-Pitchford (Volkswagen) + 2:21 p
3. Gordon-Grider (Hummer) + 1:27:13

21. Palik-Darázsi (Nissan) + 27:03:50

23. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 28:50:06

53. Liszi-Fenesi (Mitsubishi) + 70:57:10

Quadok

1. Machacek (Yamaha) 66:07:35
2. Patronelli (Can-Am) + 2:20:20
3. Sonik (Yamaha) + 7:20:15

Kamionok

1. Kabirov-Beljajev-Mokajev (Kamaz) 47:44:50
2. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (Kamaz) + 3:00 p
3. De Rooy-Colsoul-Van Melis (Ginaf) + 57:37 p

11. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 20:12:16