A tegnapi poroszkálás után ma újra teljes erővel ugrott neki a 2009-es Dakar mezőnye az igen nehéz, elsősorban homokos-dűnés, Fiambala és La Rioja közti 12. szakasznak. Az eredetileg 265 km-nyi összekötőből és 253 kilométeres szelektívből összeálló távon a szervezők szokás szerint rövidítettek egy kicsit, most 30 km-t vágtak ki, hogy elkerüljék az útvonal kijelölése óta elkezdődött ásatásokat.

A motorosoknál a mai verseny előtt már bő másfél órás előnnyel vezető spanyol Marc Coma nem erőlködött, kockázat nélkül jó ütemben végignyomta a távot, amelyen ma Cyril Despres ért végig a leggyorsabban, megszerezve ezzel idei negyedik, dakaros pályafutása során pedig huszadik futamgyőzelmét. Az élmezőnyhöz tartozó yamahás, David Fretignének olajproblémái adódtak, így a harmadik helyen az eddig nem villogó spanyol Gerard Farres Guell ért célba.

Eltűnő magyarok a Dakaron 1
Despre elszántsága és hátránya is óriási


Összetettben Coma továbbra is hatalmas előnnyel vezet, mögötte Despres és Fretigné áll szoros versenyben.

A magyar Dési János egy kicsit megijesztette azokat, akik követték versenyzését, ugyanis ma elromlott a jeladója, így hosszú ideig úgy tűnt, hogy egy helyben áll, azaz befejezte a Dakart, de szerencsére nem ez volt a helyzet, a 48. helyen ért célba, összetettben az 59.

Ahogy már írtuk, a mai szakasz az autósoknál élen álló, egyértelmű favoritnak tűnő volkswagenes, Carlos Sainz kiesését hozta. A spanyol egy apróbb szakadékba pottyant az autóval, amely totálkárosra tört.

“Az elején hibáztunk egy kicsit, egy elágazásnál rossz irányba mentünk, de nem volt túl nagy baj, mert végül visszatértünk a jó útvonalra. 10 perccel jártunk de Villiers mögött, ami egészen rendben volt, de aztán ott volt a pont, amit veszélyesként jeleztek, pedig kiemelten veszélyesként kellett volna. Egyébként a mögöttünk jövő Nani Roma is beleborult volna, ha mi már nem tettük volna meg. Jól vagyok amúgy, csak a karomban tört el valami” – mesélte Sainz navigátora, Michel Perin.[Később megállapították, hogy a lapockája tört el. – a szerk.]

Az utolsó gyári mitsubishisként talpon maradt Roma, aki a balesetet megúszta, később műszaki hiba miatt állt le, csak a 41-ként ért célba, így visszacsúszott a hatodik helyre.

Szalayék feltámadnak

Szalayék feltámadnak


Sainz kieséséből egyébként nem az eddig közvetlenül mögötte álló VW-s csapattárs, Mark Miller profitált ma, ő ugyanis navigációs hibát vétett, így a szakaszt egy Giniel de Villiers-ék Race Touaregje nyerte meg. Második Miller lett, míg a harmadik helyen a hummeres Robby Gordon ért be. Az első hármat tekintve mai eredmény megegyezik az összetett állásával.

Aggódva figyeljük, hogy a Sainz kiesése miatt már elvileg a top10 legvégéről is előrelépő Palik-Darázsi duó autója ma csúnyán lemaradt, a Dakar.hu utolsó információi szerint a táv nagyjából kétharmadánál elhelyezkedő második ellenőrzőponton a 30. helyen haladtak át.[Végül több mint 7 órás hátránnyal, az 50. helyen értek a célba, így kissé visszacsúsztak az összetettben, a 12. helyen állnak.]

Vigaszt nyújthat viszont, hogy nagyon jó napot zárt a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros, az Opel Antara a 14. helyen ért be a célba, az összetettben pedig a 27. helyen jegyzik őket. A Liszi-Fenesi duó a 77. lett, az összetettben az 55-ek.

A 2009-es Dakar-rali 12 szakaszának összefoglalója:Az összetett állása

Motorosok

1. Coma (KTM) 47:51:30
2. Despres (KTM) + 1:29:48
3. Fretigné (Yamaha) + 1:33:55

59. Dési (KTM) + 20:38:17

Autósok

1. de Villiers-von Zitzewitz (Volkswagen) 43:46:58
2. Miller-Pitchford (Volkswagen) + 2:35 p
3. Gordon-Grider (Hummer) + 1:18:52

12. Palik-Darázsi (Nissan) + 16:50:48

27. Szalay-Bunkoczi (Opel) + 28:02:21

Kamionok

1. Csagin-Szavosztyin-Nyikolajev (Kamaz) 44:41:26
2. Kabirov-Beljajev-Mokajev (Kamaz) + 1:33 p
3. De Rooy-Colsoul-Van Melis (Ginaf) + 56:58 p

11. Szaller-Pócsik-Csitári (MAN) + 19:59:18