Az elmúlt 24 órában jelentősen javult a főváros levegője, a szálló por hétfői 24 órás átlagértékei már nem haladták meg sem a riasztási (100 mikrogramm/m3), sem a tájékoztatási határértéket (75 mikrogramm/m3) a város két pontján – tudatta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Ennek értelmében Demszky Gábor főpolgármester a szmogriadót megszüntette.  

A főváros vezetése a közleményben megköszönte a budapestiek és az ide látogatók megértését, a korlátozó intézkedések betartását. Főként azoknak hálásak, akik a tömegközlekedést választották saját autójuk helyett.  

Mint ismeretes még vasárnap rendelte el a szmogriadó riasztási fokozatát a főpolgármester miután a szálló por napi átlagkoncentrációja 2009. január 9-én és 10-én Budapest több pontján elérte a riasztási fokozathoz tartozó 100 mikrogramm/m3 értéket.

A szmogriadó miatt a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ra végződő rendszámú járművek közlekedhetnek a főváros közigazgatási határán belül. Így vasárnap a páratlan, tegnap a páros rendszámú autók hajthattak.