Megváltoztatta a Fővárosi Bíróság a korábbi elsőfokú ítéletet, és elutasította kedden a Lát-Kép Egyesület keresetét, amelyben azt kérték, hogy a bíróság kötelezze a Centrum Parkoló Rendszer Kft-t a parkolási bevételi adatok kiadására.

A civilek azért indítottak pert, mert 2007 februárjában hiába kérdeztek rá a parkolótársaságnál bizonyos, szerintük közérdekűnek minősülő adatokra, a kft. nem válaszolt nekik. Arra voltak kíváncsiak, hogy 2000 és 2006 között évenkénti bontásban mennyi volt a cég bevétele, ebből mennyit fordított fejlesztésre és személyi kiadásokra, továbbá mennyi pénzt juttatott a cég bevételeiből a parkolási területek tulajdonosainak, azaz a kerületi önkormányzatoknak.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008 júniusában kötelezte arra az alperes Centrum Parkoló Rendszer Kft.-t, hogy adja ki a gazdálkodásával kapcsolatos adatait a Lát-Kép Egyesületnek. Az elsőfokú ítélet ellen a cég akkor fellebbezett.

A Lát-Kép Egyesület jogi képviselője a perben azzal érvelt, hogy az önkormányzati tulajdon üzemeltetése, így a parkolási díjak szedése is közfeladat, adatai ezért közérdekűek. A Centrum Parkoló Rendszer Kft. jogi képviselője viszont egyebek mellett arra hivatkozott: a kft. nem is ismeri az önkormányzati felhasználással kapcsolatos adatokat.

A bíró az elutasító jogerős ítélet indoklásakor kiemelte: a bíróság nem kívánja elvitatni a közvélemény jogát arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, de ebben az esetben túlzottan általános volt az adatigénylés, az adatkérésnek konkrétabbnak, pontosabbnak kell lennie – például a Lát-Kép Egyesület nem jelölte meg egzakt módon, hogy melyik önkormányzat milyen adatára kíváncsi.

Forrás: MTI/FH