Számos márkakereskedőnél jelentős árelőnyt biztosító akció indult november és december folyamán az új autókra, de a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetsége szerint az autópiaci szereplők az év elejére tervezik az igazi készlettisztítást.

Az ajánlatok hátterében az áll, hogy az importőrök még a pénzügyi válság előtt jellemző 240-250 euró közötti árfolyamon jelentős raktárkészleteket halmoztak fel. E járművek árában még nem jelentkeznek a forint árfolyamgyengüléséből adódó többletköltségek.

Mindemellett a szigorodó feltételek és a dráguló hitelek megnehezítik a járműfinanszírozást is, ez pedig tovább rontja az egyébként sem fényes idei autópiaci kilátásokat.

A 2008-ban értékesített 174-175 ezer autóval szemben [csak 152 ezer volt – a szerk.] ebben az évben mintegy 140-150 ezer gépjármű eladásával számolhatunk – mondta a Napinak Gablini Gábor, a Gémosz elnöke. Rámutatott: az év első hónapjaiban próbálják meg készleteiket kitisztítani a kereskedők, minden márka gőzerővel próbálja növelni értékesítését.

Forrás: Napi Gazdaság