Mint köztudott, a Subaru a gazdasági válság miatt 2009-ben már nem vesz részt a rali-világbajnokságban, de idén azért még ott volt a december 13-14. között rendezett bolognai autósfesztiválon.

Bénázással búcsúzott a bajnok – videó 1
Bénázással búcsúzott a bajnok – videó 7


A Bettega Memorial Rallysprint versenyen több más, a rali-világbajnokságban induló csapat mellett a Subaru is rendszeres vendég. Tavaly a csapat tesztpilótája Markko Märtin nyert az Impreza WRC-vel, 2005-ben a MotoGP sztárja, Valentino Rossi indult a gyár színeiben, 2004-ben Colin McRae bemutatózott azzal a járgánnyal, amellyel 1995-ban világbajnoki címet nyert.

Ezúttal első számú versenyzőjük, Petter Solberg állt rajthoz, aki vélhetően utoljára vezette a kék járgányt. Dani Sordo és Gigi Galli mögött a harmadik helyen zárt, de nem ettől igazán emlékezetes az utolsó fellépése, sokkal inkább, mert elhagyta az autóját.

A videó azonban minden szónál beszédesebb:

Itt azért már sokkal jobban megy. Egy utcai WRX STi-vel bemutatózik Solberg, de természetesen ezúttal sem lenne tökéletes a show, ha az autóban fejezné be a körözést. :-)

Persze nem ezért szeretik rengetegen szerte a világban, sokkal inkább azért a fantasztikus vezetési tudásért, amellyel 2003-ban világbajnoki címet szerzett a norvég. Ezen a felvételen épp egy pályacsúcsot ad át a múltnak 2004-ben:

Ha valakinek nem elég, itt a videó második része is: