Egy iparági konferencián az Európai Személygépkocsi-gyártók Szövetségének (CLEPA) elnöke úgy vélekedett, amennyiben Brüsszel nem hagyja jóvá a 25 milliárd eurós támogatási csomagot, az autóipari vállalatok egytizede csődbe mehet. Lars Holmqvist szerint ez összesen mintegy 500 vállalatot érint, amely az EU vagy az egyes országok közbelépése nélkül nem lesz képes hiteleit törleszteni.

A támogatási csomag részeként állami garanciavállalásra lenne szükség, hogy a bankok beindítsák hitelezésüket a vállalatok irányába – mint ahogy most nem teszik -, hiszen hitelek nélkül, valamint a megcsappant kereslet miatt a cégek likviditása erősen visszaesett, ami a teljes működésüket veszélybe sodorja.

A CLEPA adatai szerint mintegy 5000 cég tevékenykedik Európa-szerte az autóiparban, melyek közül 3000 a szövetség tagja, ők együttesen mintegy 3 millió embernek adnak munkát, és 300 milliárd eurós forgalmat generálnak.

Ha ezek elbuknak, az már rövid távon is katasztrofális következményekkel járhat, nemcsak a tömeges állásveszítések miatt, de az így kieső adóbevételek, a szükségessé váló szociális kiadások terhei miatt is.

Forrás: InfoRádió/Pénzcentrum.hu