Még nyáron számoltunk be arról a különleges modellről, amely a Ferrari tesztpályáján és a gyár közelében tűnt fel. Most újabb információk derültek ki az autóról, miután beszámolt róla a Ferrari hivatalos magazinjának második száma.

Ahogy sejteni lehetett, a kocsi egy Ferrari F430, de a karosszériáját a Fioravantinál dolgozó tervező álmodta meg. Az SP1 (Sport Prototype 1) néven futó modell az első darabja a maranellói sportautógyár új portfolióprogramjának. Ez lehetőséget biztosít a valóban gazdag ügyfeleknek, hogy egyedi autót rendeljenek, melynek alapját a Ferrari típusai – az Enzo, az F430 vagy a 612 Scaglietti – adhatják, de a karosszéria formáit neves tervezőstúdiók, mint a Zagato, a Pininfarina, a Fioravanti, vázolhatják fel.

Csodaautók a Ferraritól 1
Az 1998-as Ferrari F100 adta az ötletet

Az 1998-as Ferrari F100 adta az ötletet

Az 1998-as Ferrari F100 adta az ötletet


A Ferrari SP1 Junichiro Hiramatsu japán gyűjtőnek készült, aki az 1998-ban, szintén a Fioravanti által tervezett Ferrari F100 vonalait szerette volna viszontlátni. A modell a Fioravanti 20 éves évfordulójára született.

Vélhetően a Ferrari azért döntött a régen megszokott struktúra feltámasztására, mert az egyre növekvő eladás mellett megnőtt a gazdagok igénye az egyedi modellekre. Az utóbbi időben több ilyen modell is készült, mint a Pininfarina Ferrari P4/5, a Giugiaro GG50, a Zagato 575 GTZ.

Más autógyáraknál is létezik egyedi program, de az általában a különleges színekben, anyagokban, az elektromos kütyükben és az extrákban kimerül.